ANTICONCEPTIE : Het spiraalspreekuur.

Het spiraalspreekuur
Binnen het VCN kun je ook terecht voor het plaatsen en of verwijderen van een spiraal. Eefje Baars (verloskundige en echoscopiste), Annemiek Schuurman (verloskundige en echoscopiste) en Paulien Verhoeven (verloskundige en echoscopiste) plaatsen daar op woensdagochtend tussen 9.00-12.30 uur spiralen. Het spiraal wordt geplaatst onder echoscopische begeleiding.

Het spiraal
Het spiraal is een kunststof ankertje (24-36mm lang) dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Er zitten twee draadjes aan vast die zich aan de buitenkant van de baarmoeder bevinden. Deze draadjes zijn nodig om het spiraal later weer te kunnen verwijderen. Er zijn verschillende soorten spiralen. De twee meest gebruikte soorten zijn het koperspiraal (met koperdraad omwikkeld) en het hormoonspiraal (dat het hormoon progestageen afgeeft). Het spiraal is een van de meest veilige en betrouwbare vormen van anticonceptie voor de langere termijn.

Informatie en verwijzing
Als je overweegt om een spiraal te laten plaatsen (of verwijderen), ga je naar je verloskundige of naar je huisarts om je voor te laten lichten over de verschillende spiralen. Uiteraard krijg je ook schriftelijk informatie mee. Mochten er achteraf toch nog vragen bestaan, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.
Indien je hebt besloten om een spiraal te laten plaatsen (of verwijderen) krijg je van je verwijzend verloskundige of huisarts een aanvraagformulier mee om een afspraak te kunnen maken .
Deze neem je mee naar het spiralenspreekuur. Daarnaast krijg je een recept voor het spiraal.
Je kunt het T-safe koperspiraal met recept afhalen aan de balie van het VCN  of met recept bestellen bij je apotheek. Kosten : ongeveer € 69 ,= (excl. terhandstellingskosten).
Voor de Mirena-spiraal ga je naar je apotheek. Kosten : ongeveer  € 160,= ( excl. terhandstellingskosten)
Daarnaast zijn er kosten voor de plaatsing. ( € 87,66) . Deze kosten worden gedeclareerd bij jouw zorgverzekeraar. Het kan zijn dat niet alle kosten vergoed worden of dat er een deel van je eigen risico af gaat.Dat verschilt per verzekering en per polis.

Verwijzende verloskundigen of huisartsen
Alle verloskundigen praktijken die deel uit maken van het CVN ( zie ook : Partners)   én huisarts de Graaf/Veldhoven uit Berg en Dal (Oude Kleefsebaan 98, 6571 BJ Berg en Dal. Tel 024-6843356) verwijzen hun cliënten naar van het spiraalspreekuur.

Een afspraak voor een spiraal plaatsing maak je bij het Verloskundig Centrum Nijmegen: Tel 088-9997010.
Het spiraal kan vanaf 10 weken na de bevalling geplaatst worden. Na een keizersnede plaatsen wij vanaf 12 weken na de bevalling.

Pijnstillers.
Een uur voor de spiraalplaatsing kan je 1000 mg paracetamol of 400 mg ibuprofen innemen, aangezien de plaatsing onaangenaam kan zijn.
Deze medicatie mag ook ingenomen worden als je nog norstvoeding geeft.

Neem je aanvraagformulier en spiraal mee naar de afspraak!